Douterloigne, de bekende fabrikant van betonwelfsels en blokken, investeerde vorig jaar ruim 300.000 euro in hun vestiging te Anzegem. Een machine om automatisch gaatjes te maken in betonwelfsels is een zelf ontwikkelde innovatie in het bedrijf.

ANZEGEM – Douterloigne is sinds 2002 in Ierse handen toen de CRH groep het bedrijf kocht. Vandaag gaan de zaken nog altijd goed. “We hebben vorig jaar ruim 300.000 euro geïnvesteerd in Anzegem”, zeggen Dieter Goeminne, de algemeen directeur en plantverantwoordelijke Piet Delva. “Goed 100.000 euro werd geïnvesteerd in de waterzuivering. Om aan alle Vlaamse normen te voldoen, moesten we wel investeren. We doen nu beter, we zijn nullozer geworden. Al het water dat we gebruiken, wordt gereinigd en hergebruikt. Op die manier lozen we geen water meer. Daarnaast investeerden we 100.000 euro in een nieuwe zaagstraat. Daarmee kunnen we alle betonwelfsels ook in de langsrichting zagen. Daardoor kunnen we nu ook op maat gevraagde breedtes aanbieden.”

Automatische gaatjesmachine

“Het trotst zijn we op onze automatische gaatjesmachine. Die is helemaal hier ontwikkeld en bedacht en is uniek in België. De machine maakt gaatjes in de welfsels. Het water dat zich in de kanalen opstapelt tijdens de bouwfase kan hierdoor geëvacueerd worden. Hiermee vermijden we vorstschade, roestvorming, en een waterdouche wanneer je een gat in het plafond boort. Om dat te voorkomen, werden op de werf zelf gaten geboord, maar die zag je. Met die nieuwe machine boren we die gaten vooraf, tijdens de productie. En je ziet ze bijna niet. We gaan die machine nu ook plaatsen in onze andere twee vestigingen van Doornik en Beerse. De investering en ontwikkeling kostte gemakkelijk meer dan 100.000 euro, zo kunnen we de kwaliteit van onze welfsels continu optimaliseren.”

In de groep werken 63 mensen, 25 ervan zijn werkzaam in de hoofdzetel in Anzegem. “We hebben aan de overzijde een afdeling gesloten en overgebracht naar Doornik”, vervolgen Dieter en Piet. “Daardoor hebben we vijf hectaren grond liggen. We kijken met Leiedal en de gemeente om deze een zinvolle bestemming te geven. Maar het is nog te vroeg om plannen vrij te geven.”

Bron: Het Nieuwsblad